It (2017)

Kinosaali astudes eeldasime M-iga, et ees ootab pigem keskpärane ja/või lausa naeruväärne filmielamus, kuid õige kiiresti ületas It kõik sellele esitatud ootused.

It polnud õudukas selle žanri kulunud ja klišeelikus võtmes, kus ülekasutatud jumpscare’id domineerivad ning üheksal juhul kümnest puudub lool igasugune sügavus, vaid pigem on see psühholoogiliste õuduselementidega pikitud kujunemislugu (coming-of-age). See rõhutab, et hirm on subjektiivne, igale tegelaskujule ja vaatajale mõjuvad erinevad asjad. Hirm kontseptsioonina on kohutavam kui miski muu, mida ekraanile panna.

Loo kurikael on laste hirmudest toituv kujumuutev Pennywise the Dancing Clown (Bill Skarsgård), kes filmi algul on palju õudsam kui ekraniseeringu edenedes. Mu meelest oli see režissöör Andy Muschietti poolt meisterlik võte illustreerimaks, kuidas loo keskmes olevad lapsed ületavad oma hirme, mis omakorda muudab Pennywise’i nõrgemaks.

Filmi pikkus on natuke enam kui kaks tundi, kuid seda ei märka enne kui kinosaalist väljud ja kella vaatad. Visuaalselt on see elamus, isegi eriefektid ei näi ülekasutatud ning sunni vaatajat kõige muu asemel neile keskenduma. Filmis on rohkelt kavalaid (ja läbivaid) visuaalseid võtteid, mis laste hirme ellu toovad.

Mulle meeldis, et filmis ei ole ühtegi ülearusena tunduvat stseeni ja lugu – kõik, mida vaatajale näidatakse, on loo seisukohalt otseselt vajalik. Sealjuures joonistuvad siiski kõik Luuserite klubi liikmed isikupäraselt välja, nad on mitmekülgsed ja see paneb vaatajana nende käekäigule kaasa elama. Oma roll selles on kindlasti ka osatäitjatel, kellel õnnestus oma tegelaskujusid kui grupidünaamikat usutavalt esitada.

Kui õhus olev jutt It’i teisest osas realiseerub millalgi filmina, olen ma kindlasti kinosaalis kohal.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s