The Post (2017)

Klikimajandusele eelnenud ajalehetoimetusel on oma müütiline aura. Säärast nostalgiahõngu The Post ka pakub. Pakub ka poliitilise sahker-mahkeri paljastamist, moraalseid dilemmasid ja ajaga võidujooksu, nagu nende suurte lugude puhul kipub olema.

Üldjoontes oli huvitav film. Lugu vestetakse soravalt, Tom Hanks ja Meryl Streep näitavad ka siin filmis, miks nad on Hollywoodi koorekiht.

Ent kas ma arvan, et see film peaks saama Oscari? Ilmselt mitte. Kas ma arvan, et see võidab? Suure tõenäosusega. Kui The Postil õnnestub kuldmehike kotti pista, siis suur roll sellel ei ole mitte kinokunstil endal, vaid õigete poliitiliste ja ühiskondlike nuppude vajutamisel. Filmi viimased kümmekond minutit on pühendatud puhtalt ainult sellele jutlustusele. Vaba ajakirjandus ja selle puudumine on oht demokraatiale, mõistagi. Filmi lõpus on stseen, kus  Nixon lahmib vihaselt Ovaalkabinetis telefonitorru, et Washington Post ei ole enam mitte kunagi Valgesse majja teretulnud. Selleks, et siin otsene paralleel Trumpi ja tema valitusega tõmbamata jätta, oleks pidanud viimased paar aastat kivi all elama.

Selles valguses saab filmist hoiatusjutt. Otseselt ei oleks ka sellest midagi, kui hoiatussüžee oleks parajalt jaotatud kogu filmi peale. Sellisel kujul on aga poolteist tundi põnevat dokumentide otsimist ja ajakirjanduslikku konkurentsi, kuid viimased pool tundi moraalitsetakse ja näidatakse eriliselt klišeeliku pilti klaaslae purustamisest ja sellest, kuidas mehi alati tõsisemalt võetakse kui naisi.

Samas ehk on päevapoliitilisus siiski hea asi. Aitab paralleele tõmmata ja avab mõne vaataja jaoks seni avastamata tahu.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s