TOP TEN TUESDAY | Raamatusõbra 10 lubadust alanud aastaks

Raamat olgu alati käepärast

Tegelikult on päev täis hetk, mida võiks kasutada lugemiseks: veerand tundi ühistranspordis või see aeg, kui “ainult korraks” mõne sotsiaalmeediaplatvormi avad ning ennast sinna unustad. Lisaks kipub elu tooma ootamatuid olukordi, mis nõuavad, et oodates oma aega sisustaksid. Näiteks pole ma vist kunagi pääsenud arstile vastuvõtuks broneeritud ajal, ikka hilisemal.

Kui kaasata audioraamatud, siis avaneb “lugemiseks” veel rohkem võimalusi: kodu koristades, kokates, pikemad jalutuskäigud ja nii edasi.

Enne filmi loen raamatut

Fakt on, et väga-väga paljud filmid põhinevad raamatutel. Pärast filmi vaatamist on mul üpris keeruline — eriti veel, kui selles on ootamatuid süžeepöördeid — võtta kätte raamatut ning (niivõrd-kuivõrd) hakata seda sama lugu uuesti läbi elama. Kusjuures vastupidi ei ole ma seda kunagi probleemina tajunud.

Loen rohkem erinevaid žanre

Viimastel aastatel olen lugenud ennekõike aimekirjandust ning keskendunud poliitika, ühiskonna ja ajaloo teemadele. Ilukirjanduse puhul olen lugenud juba tuttavaid ja armastatud autoreid, sekka mõnd nüüdisaegset teost. Selline lähenemine on aga liialt kitsas ning viimasel ajal tunnen, et olen seepärast paljudest võimalikest huvitavatest raamatutest ning uutest, silmaringi avardavatest teadmistest ilma jäänud.

Osalen raamatu- ja lugemisväljakutsetes

  1. Väljakutsed utsitavad takka ning motiveerivad enam ja mitmekesisemalt lugema;
  2. nendest kirjutamine aitab arendada enesedistsipliini, loetud ainest lahti mõtestada ja paremini seoseid luua.

Osalen regulaarselt raamatuklubis

Üks mu tuttav on juba pikemat aega usinalt vedanud raamatuklubi, kuid viimasel paaril (?) aastal olen selles vaid üksikutel kordadel osalenud. Ettekäänded on alati samad: ma kas olen seda raamatut juba lugenud või pole loetav teos päris see, mis praegu kõnetaks. Sel aastal katsun seda viimast ettekäänet mitte kasutada ning kaasa lugeda.

Kirjutan rohkem arvustusi GoodReadsi

Olen olnud kohutavalt laisk Goodreadsi arvustuste (ja tegelikult üldse lugemispäeviku) kirjutaja. Sellest on ütlemata kahju, sest tegelikult usun, et loetust (ja nähtust) kirjutamine aitab ainest paremini läbi mõtestada ning luua seoseid, mille peale ehk muidu ei tulekski. Pealegi on päris kahju, kui mõne aja möödudes enam ei mäleta, miks üks teos sulle meeldis ja teine mitte ning mis tundeid ja mõtteid need ajendasid.

Kriitiline pilk raamaturiiulisse

Mul on kodus umbes 200 raamatut ja vaba riiulipinda napib. Seda on häbi tunnistada, aga ma pole neid kõiki läbi lugenud. Mõni teos ootab seda juba aastaid. Kuna mitte ükski neist raamatutest ei ole selline, mida poes enam ei müüda või mida poleks võimalik raamatukogust laenutada, võtan tänavu eesmärgiks koduse raamatukogu sorteerimise ja leian mõnedele raamatutele uued omanikud.

Lisan kalendrisse rohkem kirjandusüritusi

… eeldusel, et sel aastal saab viimaks uuesti normaalse elu juurde naasta. Zoom-kohtumised ei tekita ikka sama head tunnet.

Unustan süümepiinad

Mind on lapsest peale saatnud tõekspidamine (ilmselt istutati see koolis), et alustatud raamat tuleb läbi lugeda. Ehkki ma armastan lugemist, olen selle teesi pärast veetnud raamatute seltsis ka palju piinarikkaid tunde (näiteks Walter Scoti “Ivanhoe” ja William Goldingi “Kärbeste jumal”). Sel aastal lasen sellest uskumusest lahti ning kui raamat ikka üldse ei meeldi, siis ma ei sunni end seda vägisi lõpuni lugema.

Uus lähenemine lugemist ootavatele raamatutele

Mõned raamatud ootavad juba aastaid (kui mitte kümnendeid), et järgmisena hakkaksin neid lugema. Viivitus tekib enamasti sellest, et mulle satub kätte mõni uus ja põnevamana tunduv raamat. Sel aastal võtan eesmärgiks natukene teadlikumalt uut lugemisvara valida ning proovin keskenduda neile teostele, mis on oma järjekorda terve igaviku oodanud.


Top Ten Tuesday sarja veab That Artsy Reader Girl.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s