Le Voyage dans la lune (1902)

Mingi aeg tagasi leidsin Letterboxdist nimekirja, mis koondab kõiki filme, mis on eri aastate 1001 Movies You Must See Before You Die kogumikesse lisatud. Kokku on neid 1235. Mulle on naiivselt tundunud, et olen enda elu jooksul vaadanud päris palju filme ja kinokunsti kujunemisloo vastu mõõdukat uudishimu tundud, kuid seda loendit sirvides oli ikka teravalt selge, et filmimaailmas olen siiski paras võhik.

Otsustasin, et seda vajakajäämist tuleb parandada. Selge on see, et kõiki 1200+ filmi ma suure tõenäosusega läbi vaatama ei hakka. Selle asemel sean omale tähtajatuks eesmärgiks ära vaadata umbes pooled selles loendis olevad filmid. Olgu veel märgitud, et seda teekonda alustades olen näinud 145 filmi, mida kriitikute sõnul peab elu jooksul vaatama.

Avastusretke alustasin päris algusest, 1902. aasta Georges Méliès’i filmist “Reis Kuule”. Möödunud sajandi algul oli filmikunst veel lapsekingades ning Méliès oli esimene, kes kasutas seda võimalust millekski muuks peale dokumentaalkaadrite. Vähe sellest, et ta kasutas filmi fiktiivse loo jutustamiseks, ta lõi sisuliselt maailma esimese ulmefilmi ja kasutas sealjuures ajaproovile väga hästi vastu pidanud eriefekte. Just need muudavad selle filmi ka täna nauditavaks.

Ligi veerandtunnise “Reis Kuule” süžee on lõbusalt totakas. Jules Verne’ist inspiratsiooni lugu räägib kuuest Kuule lennanud astronoomidest, kes veedavad seal öö ning võitlevad seejärel mitmemeetriste seente vahel pärisasukatega, kellest nad vihmavarju abil võitu saavad. Pärast seda, kui nad oma raketi Kuu servalt maha lükkavad, maanduvad nad ookeani põhja ning aurik toob nad slepis tagasi Pariisi, kus neid ootab kangelastele vastav vastuvõtt ning ausammas.

Seda ka, et oma aja kohta on selles filmis üllatavalt palju kahtlaselt lühikestes pükstes naisi.


Muljed 1001 filmist, mida kindlasti peaks elu jooksul ära vaatama, koonduvad edaspidi sellele lehele.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s